3 Stvari, ki jih je potrebno upoštevati pri nakupu motorne žage !

3 Stvari, ki jih je potrebno upoštevati pri nakupu motorne žage !

Potrebujete žago za kleščenje ali sečnjo dreves? Pri nakupu motorne žage je pomembno vedeti za kaj jo boste uporabljali. Ob nakupu motorna žage naj vam bo vredno upoštevati nekaj dejstev s katerimi si lahko olajšate delo v prihodnje.

Če ste neizkušen uporabnik raje izberite lažjo izvedbo motorne žage, ker je enostavnejša za rokovanje. Profesionalni uporabniki, ki delajo v gozdu cele dneve bodo seveda tudi raje uporabljali lažje žage.

Prav tako mora biti žaga dovolj močna za delo za katero jo nameravate uporabljati. Za težje delo boste potrebovali žago večje moči in ustrezno rezalno opremo. V naši trgovini vam bomo z veseljem pomagali pri izbiri ustrezne žage.

Tresljaji lahko povzročijo poškodbe

Če ste profesionalni uporabnik se prepričajte, da ima motorna žaga nizek nivo tresljajev, da se zmanjša nevarnost poškodb vaših rok. Tudi če motorno žago uporabljate občasno je nizek nivo tresljajev pomemben za udobno rabo.

Gorivo ali akumulator?

Motorna žaga je najboljša izbira, če delate v gozdu in nimate opcije poleg nositi dodatnega akumulatorja oz. ga napolniti na terenu. Če pa žago uporabljate samo doma  na vrtu je električna ali akumulatorska žaga odlična alternativa. Če imate dva akumulatorja lahko enega polnite medtem, ko z drugim delate. Izbira električne ali akumulatorske žage je tudi praktična, ker je nivo tresljajev nižji in žaga ne povzroča hrupa. Prav tako pa ne rabite skrbeti glede hlapov in emisij izpušnih plinov.

Kontrolni seznam za nakup motorne žage:

 

  1. Emisije

Večina držav ima stroge predpise glede emisij izpušnih plinov, ki jih starejše žage ne izpolnjujejo. Prepričajte se, da vaša žaga ustreza tem predpisom saj to dobro za vaše zdravje in iz naravovarstvenega vidika.

  1. Uravnoteženost

Prepričajte se, da je žaga dobro uravnotežena in vam dobro leži v roki. Menjava prijema mora biti enostavna in brez, da vam žaga v roki pade iz ravnovesja. pri delu je to zelo pomembno.

  1. Varnost

To je seveda eden izmed najpomembnejših vidikov pri nakupu motorne žage. Prepričajte se, da ima žaga veliko varnostnih funkcij, ki so testirane in preverjene in s tem zmanjšate nevarnost tveganja zaradi poškodb. Pri delu z motorno žago tudi vedno uporabljajte ustrezno zaščitno opremo.

  1. Vzdrževanje

Da nebi po nepotrebnem zapravljali čas z vzdrževanjem se prepričajte, da sta zračni filter in črpalka goriva enostavno in hitro dostopna in da je verigo možno hitro napeti ali zamenjati.