Kosilna nitka – kako izbrati pravo?

Kosilna nitka – kako izbrati pravo?

Je tudi pri vas prisotna večna dilema, kakšna kosilna nitka je prava za vaš način košnje? Berite naprej in spoznajte odgovor našega strokovnjaka.

Kosilno izbiramo na podlagi vegetacije, ki jo želimo pokositi, ter na podlagi moči motorne kose, akumulatorske, nahrbtne kose ali električne kose. Izbiro debeline nitke uporabniki pogosto prilagodijo vrsti kosilnega materiala, pri tem pa marsikdaj zanemarijo moč naprave. Mimogrede, kosilni nitki pogosto rečemo tudi laks ali najlonska nitka.


Premer kosilne nitke

Pogosto je mnenje, da bo debelejša kosilna nitka omogočila lažjo, hitrejšo in učinkovitejšo košnjo, obenem pa se bo kosilna nitka tudi manj trgala. Vse to drži, a ključnega pomena je moč kosilne naprave. V primeru izbire predebele kosilne nitke tvegamo preobremenitev motorja in padec hitrosti vrtenja kosilne glave, visoka hitrost vrtenja pa je ključen faktor uspešne košnje.

Kosilne nitke imajo običajno premer od 1 mm do 4 mm, pri čemer najmanjši premeri služijo za uporabo pri osnovnih električnih kosah vstopnih modelih akumulatorskih kos. Takšni modeli kos so primerni za košnjo domačega vrta, kjer ne moremo dostopati z glavno kosilnico (robotsko, potisno ali sedežno). Na tovrstne kose praviloma zelo težko navijemo kosilno nitko z večjim premerom (2 mm ali več), hkrati pa bi z uporabo debelejše nitke tvegali tudi pregretje elektromotorja.

Za močnejše električne kose ter osnovne modele bencinskih motornih kos uporabljamo nitko s premerom od 1,6 mm do 2,4 mm. Pri danes razpoložljivih najmočnejših akumulatorskih kosah in bencinskih kosah srednje močnega razreda (25 cm3) uporabljamo nitke do premera 3,0 mm. Le najmočnejši razredi motornih kos (50 cm3 in več) pa so primerni za uporabo kosilnih nitk premera nad 3,0 mm.

V nasprotnem tvegamo že omenjeni padec hitrosti vrtenja kosilne glave, padec obratov na motorju, pregrevanje elektro motorja, oziroma neustrezno mazanje dvotaktnega motorja – ta se namreč ustrezno podmazuje le pri polnih obratih motorja. Vse to pa vodi k predčasnemu končanju dela in obisku servisa.

A pozor: tudi izbira pretanke kosilne nitke ni optimalna, saj bo poraba energije (goriva) precej večja, kot je potrebno.

 

Izbira premera gleda na vegetacijo

 

- Tanjše kosilne nitke do 2,0 mm so primerne za košnjo nizke trave, plevela ipd. in se uporabljajo na napravah vstopnega razreda.

- Debelejše kosilne nitke od 2,4 mm do 3,0 mm so primerne za košnjo višje trave ter so namenjene srednje močnim napravam (od 25 cm3 do 40 cm3).

- Najdebelejše kosilne nitke s premerom večjim od 3,0 mm so primerne za košnjo visoke trave in podrasti z motornimi kosami s prostornino nad 50 cm3.


Oblika kosilne nitke: okrogla, kvadratna, zavita, žagasta …?

 

Izpostaviti velja, da kosilno nitko vedno merimo po premeru, pri čemer debelino kvadratne kosilne nitke praviloma navajamo po dolžini stranske ploskve kvadrata.

Klasična kosilna nitka je okrogla in je praviloma priložena vsaki napravi ob nakupu. Je edina oblika, ki se proizvaja v vseh debelinah. Primerna je za vse naprave ter se najenostavneje odvija iz navitka kosilne glave. Je močna in vedno kosi pod enakim kotom, kar zagotavlja raven odrez.

Kvadratna kosilna nitka je najpogostejša izbira naših kupcev, saj je močnejša od okrogle in se odlično izkaže pri odrezu močnejših trav, plevela in podrasti. Odrez rastlin sicer ni tako enakomeren kot pri okrogli kosilni nitki, zato za izostreno oko domačega vrtnarja ne dosega tako lepih rezultatov po košnji. Hitro poškoduje rože, stebla in lubje dreves.

Pet- ali šestkotna kosilna nitka je po svoji strukturi med kvadratno in okroglo. Odlikuje jo raven odrez in je nekoliko učinkovitejša od okrogle.

Žagasta oblika kosilne nitke je svojevrsten fenomen. Je edina kosilna nitka, pri kateri je treba biti previden že pri samem navijanju na kosilni kolut, saj je edina dovolj ostre oblike, da poškoduje kožo že pri nizki hitrosti – navijanju. Odlično se izkaže pri najzahtevnejših nalogah košnje z motorno koso. Je najučinkovitejša pri košnji in najbolj vzdržljiva, pri čemer ob primerni debelini in moči motorne kose odreže tudi popolnoma olesenela stebla. Ustavi jo lahko le neprimerna moč motorja. Priporočena je za uporabo bencinskih motorjih s prostornino vsaj 35 cm3 ali primerljivo močnih akumulatorskih kosah.

Različne oblike kosilnih nitk - žagasta kosilna nitka na kolutu

Med kosilnimi nitkami si svojo omembo zasluži tudi zavita kosilna nitka. Pogosto jo imenujemo tudi “tiha” kosilna nitka, saj je v primerjavi z ostalimi izvedbami ob primerljivem primeru tišja od 8 dB do 10 dB. Sicer je podobna okrogli kosilni nitki in jo odlikuje lep, čist rez ter odličnost odvijanja.

Na trgu je na voljo tudi že bio razgradljiva kosilna nitka, ki je na voljo v manjših premerih od 1,3 mm do največ 2,7 mm ter manjših pakirnih količinah (približno 15 m). Lahko je okrogla ali kvadratna, odlikuje pa jo krajši čas razgradnje materiala – od približno 7 do 10 let. Priporočamo jo predvsem za košnjo manj zahtevnih tipov rastlinja okrog domačih vrtov, njiv in podobno.

Bio razgradljive kosilne nitke

 

Cena kosilne nitke

 

Tudi pri kosilni nitki cena praviloma odraža kakovost (seveda pa lahko tudi tukaj pride do odstopanj). Moč, trpežnost, trganje kosilne nitke in temperatura taljenja v kosilni glavi so ene ključnih lastnih kosilne nitke.

Pri košnji si želimo, da je ta čim hitrejša, s čim manj prekinitvami zaradi trganja kosilne nitke ali lepljenja kosilne nitke v kosilni glavi, saj to pomeni večkratno podiranje kosilne glave in ročno nastavitev za nadaljevanje košnje. Kosilna nitka mora biti zato ustrezno prožna in imeti visoko temperaturo taljenja, za kar poskrbijo dodatki osnovnemu materialu, najlonu.

 

Dobronamerni nasvet


Za marsikoga bo to nekaj novega, a kosilno nitko, ne glede na izbiro premera in oblike, je treba shranjevati stran od virov toplote in UV-žarkov, a v nekoliko bolj vlažnem okolju. 

Priporočamo tudi namakanje kosilne nitke v vodo, da vzdržujemo nivo vlage v njej, s čimer ohranjamo oziroma povečamo prožnost pri košnji. Namakanje v vodi od 24 do 72 ur pred intenzivno košnjo bo poskrbelo boljšo uporabniško izkušnjo pri košnji.