Kako pogosto je potrebno pokositi trato?

Kako pogosto je potrebno pokositi trato?

Košnja

Ob redni košnji postane trata gostejša. Trave poženejo nove stranske živice, listje in poganjke in ustavijo rast divjih zelišč (plevela). Optimalna višina košnje znaša med 3,5 in 5 cm (v senčnih legah nikoli pod 5 cm!) Če kosite travo pod njeno toleranco reza, se travna ruša razredči. Če je trata visoka jo vedno pokosite v več korakih – NIKOLI ne pokosite celotne višine naenkrat!

Glede na regijo, kakovost trate, vreme itd. je treba računati na 20 do 25 košenj v vegetacijski periodi, od srede aprila do konca oktobra, to pomeni košnjo vsak teden, odvisno od hitrosti rasti. Z redno brušenimi noži bo izgled pokošene površine lepši, delo pa lažje.

Zalivanje

Voda predstavlja 80 % teže trave. Potrebe trate po vodi so odvisne predvsem od temperature in tal. Pravilo pri zalivanju : Bolj prepojiti kot premalo zaliti, bolj redkeje in dolgo kot pogosto in kratko. Ob suši trato temeljito zalijte enkrat ali dvakrat na teden. Zalivajte pogosteje pod drevesi in v primeru peščenih tal. Ali količina vode zadostuje, lahko preverite z lopatko : izkopljite približno 15 cm globok kos trate in preverite, ali je voda prodrla do te globine. Takšna trata lahko prenese tudi površinsko izsušitev.

Gnojenje

S pričetkom obdobja rasti spomladi ( približno od sredine marca ) potrebuje vaša trata posebej veliko hranilnih snovi. V kolikor ni bila trata redno oskrbljena s pokošeno travo, ki je ostala po košnji z mulčenjem, lahko v marcu ali aprilu izpeljete spomladansko gnojenje. Hranilne snovi so bistvenega pomena za rast trate, zlasti dušik (N). Dušik pospešuje delitev celic in s tem regeneracijo vseh delov rastline. Pomanjkanje hranilnih snovi prepoznate po manj intenzivni zeleni barvi in malem prirastku. Dobra gnojila za travo vsebujejo dušik, kalij, fosfat in magnezij v uravnoteženih deležih.

Mulčenje

Odlično gnojilo je trava sama. Ob rednem košenju in mulčenju s kosilnico VIKING, ki ima tudi funkcijo mulčenja, lahko ostane na trati, kjer se razkroji in služi kot dragocen organski vir hranilnih snovi. Pomembno : Pokošeno travo je treba dobro nasekljati. Dušik se bo hitro mineraliziral in bo zaradi stalnega učinkovanja rastline ponovno razpoložljiv.

Jesensko listje

Treba ga je odstraniti, ne samo zaradi videza saj se lahko trata zaradi izgube svetlobe in zraka > zaduši < Dokler trava raste, jo lahko kosite in z nje posesate tudi odpadlo listje. Za prezimovanje trava ne sme prekoračiti običajne višine reza, približno 4 cm.